ΠΟΦΕΝ : Προοπτικές , Όρια και Διαπιστώσεις
ΠΟΦΕΝ : Προοπτικές , Όρια και Διαπιστώσεις
Η ΠΟΦΕΝ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών. Από την ίδρυση του το 1973 έχει υπηρετήσει το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα επάξια προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και επιδιώξεις του Φοιτητικού Κινήματος την εκάστοτε εποχή. Η πορεία της ΠΟΦΕΝ είναι στενά συνδεδεμένη με την νεώτερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στάθηκε στο πλευρό του Αρχ. Μακαρίου , αποτέλεσε και αποτελεί το κεντρικό όργανο συγκέντρωσης των φοιτητικών αιτημάτων και προώθησης τους. Η διαφορά της ΠΟΦΕΝ με τις τοπικές Φοιτητικές Ενώσεις είναι ότι κάθε έτος υιοθετεί μια σειρά συνεδριακών αποφάσεων και διαθέτει τα μέσα για να προωθήσει τα αιτήματα και τις στοχεύσεις του Φοιτητικού Κινήματος.
Έτσι η ΠΟΦΕΝ διαθέτει ένα ευρύ οπλοστάσιο μέσων για να επιδιώξει τα αιτήματα της (όπως περιγράφονται στα Ψηφίσματα) αλλά και μια ευρεία διακριτική ευχέρεια για την στρατηγική επιδίωξης των. Εναπόκειται στην ίδια αν θα επιδιώξει τον διάλογο ή τις κινητοποιήσεις ή και τα δύο. Εναπόκειται στην ίδια η στόχευση και η ένταση επιδίωξης των στόχων της. Με λίγα λόγια η ίδια είναι που θα θέσει τα όρια της πολιτικής της καθώς και της εξέλιξης της. Οι εκάστοτε ηγεσίες της ΠΟΦΕΝ έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο οδηγώντας την ΠΟΦΕΝ στη μορφή που είναι σήμερα.
Έτσι σήμερα η ΠΟΦΕΝ είναι ισότιμος συνομιλητής σε πολλά κέντρα λήψεως αποφάσεων , όπως είναι οι διάφορες Επιτροπές της Βουλής , το ΙΚΥ ή η Επιτροπή διαχείρισης πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας. Είναι μέλος του Οργανισμού Νεολαίας και του Συμβουλίου Νεολαίας. Πέραν του εσωτερικού η ΠΟΦΕΝ είναι πλήρες μέλος και ισότιμος συνομιλιτής σε ευρωπαϊκές οργανώσεις , όπως είναι το ESU που αποτελεί στέγη για σχεδόν όλες τις Φοιτητικές Ενώσεις (αντίστοιχες της ΠΟΦΕΝ) της Ευρώπης. Μέλη της Γ.Γ χρειάζεται να ταξιδέψουν κάθε χρόνο τουλάχιστον τέσσερις φορές για να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που απασχολούν την ποιότητα εκπαίδευσης , την πολιτική ενσωμάτωσης των προσφύγων μέσω της εκπαίδευσης ή την ανεργία. Αυτό προσφέρει μια ανεκτίμητη ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συναναστραφούν με Φοιτητές από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και να δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας και να αφομοιώσουν τις καλύτερες πρακτικές σε επίπεδο λειτουργίας και τρόπους προώθησης των θέσεων της.
Πέραν αυτών η ΠΟΦΕΝ λαμβάνει θέση σε θέματα επικαιρότητας σε συνεδρίες , οι οποίες σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες. Η πρόνοια αυτή σπάνια τηρείται. Οι συνεδριάσεις της Γ.Γ είναι ωστόσο σημαντικές γιατί προωθούν τον διάλογο και τη σύνθεση , την υιοθέτηση θέσεων που επίκαιρα απασχολούν τους φοιτητές και χάραξης πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η καθιερωμένη συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τις Φοιτητικές Ενώσεις μέλη της. Έτσι εντείνονται οι σχέσεις μεταξύ τους και είναι σε θέση να γνωρίζει τις τρέχουσες ανάγκες τους. Έτσι έγινε π.χ κατά την φετινή χρονιά όπου προέκυψε μέσα από συναντήσεις με Φοιτητικές Ενώσεις η διαρκής κοινή δραστηριοποίηση των Φοιτητικών Ενώσεων μέσα από Κυπριακά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις ενημέρωσης πρωτοετών. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις είναι που προέκυψε η ανάγκη αναδιατύπωση των κριτηρίων χρηματοδότησης των Φοιτητικών Ενώσεων, καθώς το υπάρχον κριτήριο του μεγέθους δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας.
Περαιτέρω μέσα από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε και η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των Φοιτητικών Ενώσεων για θέματα που τις αφορούν και η έτσι πιο διαφανής δράση της ΠΟΦΕΝ. Έτσι πρέπει να δημοσιευτούν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των Φ.Ε. και η διαδικασία. Περαιτέρω πρέπει να δημοσιευτεί η απόφαση για μη χρηματοδότηση των μη καταρτισμένων Φ.Ε για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Γι’ αυτό λήφθηκε η απόφαση για δημιουργία μιας πιο λειτουργικής ιστοσελίδας όπου θα μπορεί και ο κάθε Φοιτητής και η κάθε Φοιτητική Ένωση να δημοσιεύει την δράση της και τις απόψεις της.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές της δρασηριότητες είναι μαζική πορεία καταδίκης του Ψευδοκράτους και η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τις ελάχιστες φορές όπου μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την άποψη τους με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ιδαίτερα σε εποχές όπου η νεολαία κατηγορείται για την αδράνεια της. Αυτό επιβεβαιώνει και το κύρος της Ομοσπονδίας.
Στα πλαίσια περαιτέρω εξέλιξης υπάρχει επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός εκφραστικού οργάνου της ΠΟΦΕΝ που θα μπορεί να διανεμηθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό με θέματα που θα αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για τον κάθε φοιτητή αλλά και για ενημέρωση των ξένων συμφοιτητών μας για την δράση μας και τις θέσεις μας. .
Από τα πιο πάνω συνάγεται αβίαστα ότι η ΠΟΦΕΝ είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο παραγωγής πολιτικής και διασφάλισης των Φοιτητικών Δικαιωμάτων. Η διαχρονική επιμονή της για επαναφορά της μεταγραφής των Κύπριων Φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μια από τις τελευταίες κατακτήσεις της. Μπορεί μέσα από ελάχιστη προσπάθεια να καταστεί ένα πρότυπο λειτουργίας σύγχρονου οργάνου , όπου θα επικρατεί η πλήρης διαφάνεια στα πάντα , από τα οικονομικά μέχρι τον αριθμό των συνδριάσεων και μέχρι τις αποφάσεις της εκάστοτε συνεδρίας. Έτσι οι Φοιτητές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ασκούν κριτική στο τρόπο λειτουργίας της αναγκάζοντας την να αυτοβελτιώνεται. Σε εποχές όπου οι θεσμοί χάνουν το κύρος τους και την αξιοπιστία τους , θεμσοί όπως την ΠΟΦΕΝ να αποδείξουν ότι η νεολαία έχει τον τρόπο. Έτσι μπορεί στο μέλλον να επιδιώχτεί να επεκταθεί η συμμετοχή της και σε άλλα Κέντρα λήψεως αποφάσεων. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ωστόσο μια διαπίστωση. Η συμμετοχή στους διάφορους οργανισμούς πρέπει να αποτελεί πολιτική που χαράσσεται κεντρικά και όχι ατομικά ή κομματικά. Καλό θα ήταν λοιπόν να υπήρχε μια γραπτή έκθεση των πεπραγμένων ή κατάθεση των πρακτικών στο αρχείο της ΠΟΦΕΝ. Ανάγκη υπάρχει και για χάραξη μιας πιο κεντρικής εξωτερικής πολιτικής και είναι εδώ που πρέπει να αρχίσει να μετέχει στα διάφορα συνέδρια πέραν του Προέδρου και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.
Διαρκής στόχος των μελών της Γ.Γ πρέπει να είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της ΠΟΦΕΝ. Απέδειξε μέσα από τα χρόνια ύπαρξης της ότι ο ρόλος της δεν εξαντλείται ούτε εκλείπει αλλά καθίσταται πιο επιτακτικός και αναγκαίος απ΄ ότι στο παρελθόν. Μια υγιής και διαρκώς εξελιςσόμενη ΠΟΦΕΝ μπορεί να τροφοδοτήσει και τον δημόσιο διάλογο με τις παρεβμάσεις της στα ΜΜΕ καθιστώντας τους νέους διαμορφωτές και μέρη του προσκηνίου και όχι μόνο του παρασκηνίου. Στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει Φοιτητικό Κίνημα χωρίς την ΠΟΦΕΝ , πιστεύω ότι έχει ήδη απαντηθεί.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρίστος Στρόππος – Πρόεδρος ΠΟΦΕΝ
Είμαι 26 ετών και γεννήθηκα στη Λευκωσία. Έλκω την καταγωγή μου από την Μόρφου (Πατέρας) και Λάπηθο (Μητέρα). Υπηρέτησα τη θητεία μου στην ΕΦ μέσα από τις τάξεις της Στρατονομίας. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών (πτυχίο) στην Ελλάδα και της Νομικής Σχολής Μονάχου στη Γερμανία , (μεταπτυχιακό). Αυτή την περίοδο κάνω την άσκηση μου ως Δικηγόρος. Διατελώ Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ. Έχω διατελέσει Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Αναγέννησης Αθηνών και μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΚ Αθηνών.