Με γνώμονα πάντα το συμφέρον της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας, η ΠΟΦΕΝ, ούσα σοβαρή και υπεύθυνη παράταξη αντιλαμβάνεται τα όσα έχουν γίνει από την προηγούμενη διακυβέρνηση και πως χρειάστηκε αρκετός χρόνος και κόπος για να επιστρέψουμε σε ευημερούσες μέρες.
Κυπριακή Οικονομία
Οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο σε οικονομική κρίση είναι γνωστοί σε όλους μας. Από τον Μάιο του 2011, η Κύπρος βρέθηκε εκτός διεθνών αγορών με ένα απαγορευτικό επιτόκιο δανεισμού που έφθασε στα μέσα του 2012 στο 16%. Η οικονομία ήταν ήδη σε βαθιά αλλά και παρατεταμένη ύφεση.
Με τις θυσίες του κυπριακού λαού, αλλά και τις σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας ως κράτος έγινε κατορθωτό τον Απρίλιο του 2015 να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν, δυστυχώς, καταστεί αναγκαίοι κατά την κορύφωση της τραπεζικής κρίσης. Αυτό έγινε, και πάλι, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν αλλά και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς την οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στα αποθέματα των τραπεζών. Αντίθετα, οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της ροής των καταθέσεων.
Τα πιο πάνω επιτυχή αποτελέσματα ήταν πολύ πέραν των όποιων προβλέψεων, είτε των δανειστών είτε των διαφόρων εμπειρογνωμόνων.
Ένα άλλο θετικό συνακόλουθο, αποτελεί η κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Έχουμε σήμερα τα πιο χαμηλά δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ στην Κύπρο.
Σίγουρα δεν είναι όλα ονειρικά στην Κύπρο αλλά όσοι μπορούν να συγκρίνουν την οικονομική κατάσταση της χώρας σήμερα με την κατάσταση που επικρατούσε πριν 7 χρόνια μπορούν να δουν ξεκάθαρα την βελτίωση που υπάρχει. Δυστυχώς μόνο κάποιος ο οποίος είναι εντελώς μεροληπτικός μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή πραγματικότητα.
Συνεργατισμός
Όσον αφορά τον Συνεργατισμό, η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει μια σημαντική απόφαση, να αφήσει την χώρα να περιέλθει σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως αυτές του 2013 που μας οδήγησε η προηγούμενη διακυβέρνηση ή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν στο μέγιστο τη ζημιά που θα προκαλούσε μια κατάρρευση του Συνεργατισμού.
Οι συγκυρίες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστές. Για χρόνια πολλοί γλεντούσαν στην πλάτη του ιδρύματος απολαμβάνοντας πλουσιοπάροχα προνόμια ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκάστοτε τοπικές επιτροπές των ιδρυμάτων παρείχαν δάνεια σε επιλεγμένους πελάτες χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις κάτι που οδήγησε στην δημιουργία μεγάλου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα πιο πάνω καθιστούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ένα νέο ξεκίνημα για τον συνεργατισμό πολύ δύσκολη εφόσον η νέα διοίκηση του ιδρύματος είχε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα η εξαγορά του Συνεργατισμού από ένα άλλο ίδρυμα καθίστατο αναγκαία ούτως ώστε να αποφευχθεί μια κρίση παρόμοια με αυτή του 2013.
Θεωρούμε πως η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε ήταν η πιο εφικτή λύση η οποία υφίστατο δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες.
Επισημάνουμε επίσης πως η μετάβαση και η συγχώνευση του Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα έγινε υπό την έντονη επίβλεψη της κυβέρνησης έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα αλλά και οι αδικίες που μπορούσαν να γίνουν εις βάρος των συμπολιτών μας. Αυθαίρετες ενέργειες από οπουδήποτε και αν προέρχονται ήταν καταδικαστέες.
Εάν θέλουμε ως κοινωνία, το σύνολο των εργαζομένων, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις, σταδιακά να υπάρξει επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των μισθών, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, και στους αυτοεργοδοτούμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.
Ανεργία
Το πλέον σοβαρό και ανησυχητικό, από τα προβλήματα που επέφερε στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία η παγκόσμια κρίση, είναι αναντίλεκτα εκείνο της ανεργίας. Η χώρα μας είχε φτάσει στο σημείο με τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης να σημειώνει ποσοστό ανεργίας 28%.
Στην πρόσφατη έρευνα της Eurosat τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε η Κύπρος σημείωσε από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε ποσοστά της ανεργίας σε σχέση με το 2018 αφού από το 8% πλέον ανέρχεται μόλις στο 6,6%.
Η ΠΟΦΕΝ θεωρεί ότι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας βρίσκεται στην πραγματική και όχι τη επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη. Βρίσκεται στη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος και στην προσέλκυση επενδύσεων. Βρίσκεται στη στόχευση της οικονομίας μας σε τομείς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να τολμήσουμε να βάλουμε ξανά μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης.
Η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, ασφαλώς και δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δογματισμούς και παρωχημένες ιδεοληψίες που ενοχοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιχειρηματική δραστηριότητα και θεοποιούν τον κρατισμό.
Οι συνέπειες της ανεργίας που καταγράφονται στον τόπο μας, δεν είναι μόνο οικονομικές. Δεν είναι μόνο η αδυναμία των ανέργων να ανταποκριθούν στις οικογενειακές και οικονομικές τους υποχρεώσεις και η εκταμίευση πολλών εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία για ανεργιακά επιδόματα.
Οι συνέπειες είναι και κοινωνικές.
Η ανεργία δημιουργεί κοινωνική ανισότητα. Κλονίζεται ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση των ανέργων, φαινόμενα που δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, απογοήτευσης και κοινωνικής απόρριψης. Διότι η ανεργία δεν συρρικνώνει μόνο τα εισοδήματα του κάθε άνεργου, αλλά και την προσωπικότητα του.
Στόχοι
Για την επίτευξη των προκείμενων στόχων, η ΠΟΦΕΝ εισηγείται τα εξής:
- Τόνωση και Δημιουργία Εγχώριας Ζήτησης με σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προοπτικές κατασκευαστικών έργων από τον ιδιωτικό τομέα.
- Τομέας Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 που προνοούν μείωση 20% στην κατανάλωση ενέργειας και για 20% κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
- Παράλληλα θα πρέπει να γίνει άμεσο άνοιγμα της αγοράς για ηλεκτρική ενέργεια.
- Καλύτερη απορρόφηση κεφαλαίων από Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει στην Κύπρο ούτε και ένας φορέας που συστηματικά, μεθοδικά και αξιοκρατικά να καθοδηγεί ιδιωτικές μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες γενικότερα στο να συμμετέχουν σε προγράμματα.
- Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για εγγραφή και αδειοδότηση εταιριών που θέλουν να έχουν ως φορολογική έδρα την Κύπρο θα πρέπει να καταστούν πιο γρήγορες.
- Ιεράρχηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του τόπου, τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού και επιτάχυνση των διαδικασιών για όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση τους.
- Παροχή πολεοδομικών κινήτρων σε επενδυτές ώστε να καταστούν συμφέρουσες οι επενδύσεις και να ανοιχτούν θέσεις εργασίας.
- Να επιχειρηθούν συμπράξεις του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ανοιχτούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να αποκτήσει η Κύπρος σημαντικές υποδομές. Παράδειγμα είναι τα αεροδρόμια που αποτελούν ένα επιτυχημένο μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί με τα λιμάνια, τις μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, τεχνολογικά πάρκα κλπ.
- Παράλληλα θα πρέπει να γίνει άμεσο άνοιγμα της αγοράς για ηλεκτρική ενέργεια.
- Οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα πρέπει να ενισχυθούν με στόχο την αναζωογόνηση τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας.
- Καλύτερη απορρόφηση κεφαλαίων από Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει στην Κύπρο ούτε και ένας φορέας που συστηματικά, μεθοδικά και αξιοκρατικά να καθοδηγεί ιδιωτικές μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες γενικότερα στο να συμμετέχουν σε προγράμματα.
- Προσφορά φορολογικών κινήτρων για να ενθαρρυνθούν εταιρίες του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν σε ερευνητικά προγράμματα.
- Διεύρυνση του εμπορικού ωραρίου των καταστημάτων σε αστικά κέντρα, τουριστικά κέντρα και σε περιοχές όπου υπάρχουν εμπορικά κέντρα. Αυτό θα τονώσει τη ζήτηση στην αγορά κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα. Επίσης, πιο πολλές ώρες λειτουργίας θα αυξήσουν τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό και θα είναι ευεργετικό για την απασχόληση.
- Εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και βελτίωση της ποιότητας ολόκληρης της αλυσίδας αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν του τόπου μας.
- Η ΠΟΦΕΝ τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στη φοροδιαφυγή ενώ προτίθεται να στηρίξει οποιαδήποτε σωστή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή όμως θα πρέπει να παταχθεί ανεξαρτήτως της υπάρξεως οικονομικής κρίσης.
- Το κράτος θα μπορούσε να αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα για να επενδύσει και να αξιοποιήσει κρατικά ακίνητα και άλλη κρατική περιουσία. Στόχος θα πρέπει να είναι η όσο καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους, προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη.
Ως ΠΟΦΕΝ θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη μιας σταθερής και ενιαίας οικονομικής πολιτικής, ούτως ώστε να επέλθει η ανάπτυξη και η ευημερία που επιδιώκουμε και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών.