- Συζήτηση και εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των συμφωνιών 77 και 79. Διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας και το δικαίωμα της ελεύθερης ενάσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.
- Ως ΠΟΦΕΝ πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την καλλιέργεια σωστού κλίματος στην κοινωνία και συγκεκριμένα στη νεολαία όπου θα καταστεί σαφείς η ανάγκη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
- Η ΠΟΦΕΝ ως η ομοσπονδία που ενώνει όλες τις φοιτητικές ενώσεις πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να διασφαλίσει την ελληνικότητα της Κύπρου και μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
- Ασφάλεια και εγγυήσεις: Πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και όχι συνέχιση υφιστάμενου. Χρειάζεται να τερματιστεί το μονομερές δικαίωμα της παρέμβασης και να τερματιστεί η Συνθήκη των εγγυήσεων.
- Στρατεύματα: Ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα και αργότερα μείωση σε αριθμούς ισότιμους με την παλαιά Συνθήκη Συμμαχίας.
- Περιουσιακό: Για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή, πρέπει να οικοδομηθεί ένα καθεστώς που θα δίνει κάποια προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη. Για τις περιοχές που δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής, πρέπει να οικοδομηθεί καθεστώς που θα δίνει κάποια προτεραιότητα στο χρήστη.
- Ισότιμη μεταχείριση: Σε ότι αφορά τη μόνιμη διαμονή Τούρκων υπηκόων, πρέπει να υπάρξει ποσοστό που να είναι ισότιμο με τους υπηκόους της Ελλάδας που θα αποκτούν μόνιμη διαμονή( 4 Έλληνας προς 1 Τούρκο).
- Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων: καταδίκη της συμφωνίας αφού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
- Χαιρετίζουμε την επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Η διακρατική συμφωνία θα θέσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες που δυνατόν να επενδύσουν μελλοντικά στην κατασκευή του αγωγού East Med.Η υπογραφή της συμφωνίας από το Ισραήλ ισοδυναμεί με παράκαμψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και συνιστά στήριξη προς τις θέσεις της Κύπρου και Ελλάδας σε σχέση με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους στη βάση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
- Χαιρετίζουμε την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επίσης με προεδρική υπογραφή έγινε η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Σημαντική είναι και η ενσωμάτωση στο γενικό προϋπολογισμό του East Med Act που καθιστά νόμο την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Στηρίζουμε τις συμφωνίες τριμερών σε επίπεδο διπλωματίας που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, καθώς η κυβέρνηση για να αναπτύξει τη προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της Δημοκρατίας, ελέω και των τουρκικών προκλήσεων, χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη γίνεται.
- Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει αεροπορική βάση στα κατεχόμενα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της αλλά και για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ενέργεια αυτή θα κλιμακώσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή αφού οι Τούρκοι θα μπορούν να ελέγξουν τα FIR του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
- Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αμμόχωστο αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ με την επίσκεψη του τον Οκτώβριο στην περίκλειστη πόλη δηλώνοντας πως θα ανοίξει προξενιό στην ανοιχτή πόλη της Αμμοχώστου, στοχεύοντας στην μετατροπή της γραμμής αντιπαράταξης του Αυγούστου του 1974 σε μόνιμο σύνορο.