44ο Συνέδριο Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ)
27 Δεκεμβρίου 2017
Κρατική Έκθεση
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το 44ο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων ΠΟΦΕΝ), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Δεκεμβρίου 2017, διαπιστώνει ότι:
- Η ΠΟΦΕΝ στα 44 χρόνια ζωής και δράσης της αποτελεί το λόγο όπου οι φοιτητές της Κύπρου έχουν δικαιώματα ως ξεχωριστή κοινωνική ομάδα. Η ΠΟΦΕΝ αποτελεί την μεγαλύτερη κατάκτηση των φοιτητών.
- Στην Κύπρο λειτουργούν 3 Δημόσια Πανεπιστήμια, 1 Δημόσια Ανώτατη Σχολή και 5 Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
- Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα κονδύλια που μέχρι στιγμής επενδύει το κράτος σε αυτή και οι παρεχόμενες θέσεις από τα δημόσια πανεπιστήμια, δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φοίτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, όλων των Κύπριων φοιτητών.
- Δεν υπάρχει δημόσια πραγματικά δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί και αγωνίζεται να εφαρμοστεί.
- Σε όλα τα πανεπιστήμια παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στις κτηριακές υποδομές και στην υλικοτεχνική υποστήριξη των προγραμμάτων σπουδών.
- Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παρατηρείται κακοδιαχείριση στα οικονομικά του και αδικαιολόγητες σπατάλες. Επίσης υπάρχει πρόθεση από πλευράς Πρυτανικών Αρχών, για χρέωση των φοιτητών, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, παρκινγκ κ.α.
- Τα πανεπιστήμια προχωρούν όλο και περισσότερο στη διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις, υποτάσσοντας την έρευνα και το επιστημονικό πεδίο στις ανάγκες τους.
- Οι φοιτητές, αναγκάζονται να ακολουθούν πρακτική άσκηση χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και γίνονται θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης.
- Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ συνεχίζουν να υπάρχουν δίδακτρα. Έχουν εφαρμοστεί δίδακτρα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Ελλάδας και αυτό επεκτείνεται σε όλα τα πανεπιστήμια.
- Υπάρχουν προσπάθειες για προώθηση των τριετών πτυχίων με στόχο να καταργηθούν σταδιακά τα τετραετές πτυχία, καθώς και για σπάσιμο του κύκλου σπουδών εναρμονίζοντας τα πανεπιστήμια με τη διαδικασία της Μπολόνια.
- Μεγάλη μερίδα ακαδημαϊκών είναι ταυτισμένοι με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική αντίληψη και αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα τον τρόπο διοίκησης, το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και λειτουργίας των πανεπιστημίων.
- Συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περεταίρω αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 68ο έτος ηλικίας στους κυβερνητικούς γιατρούς.
- Η Κυπριακή κοινωνία βιώνει τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των Κυβερνητικών αποφάσεων και των επιβουλών της Τρόικα στα πλαίσια των μνημονιακών μέτρων.
- Η Φοιτητική Μέριμνα (φοιτητική χορηγία & φοιτητικό πακέτο), δόθηκε το 2017, όπως και το 2016, με τον νέο νόμο που κουτσούρευε δικαιούχους, αποκλείοντας φοιτητές που τις προηγούμενες χρονιές ήταν δικαιούχοι. Επίσης παρατηρήθηκε και φέτος αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα για το πακέτο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών.
- Ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, και συγκεκριμένα το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο, ήταν μειωμένο κατά 7.959.502 εκατομμύρια σε σχέση με αυτό του 2016. Επίσης οι προϋπολογισμοί για το 2018, είναι εκ νέου μειωμένοι κατά 3.930.498 εκατομύρια σε σχέση με τους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς του 2017. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια, τα κονδύλια για τη Φοιτητική Μέριμνα μειώθηκαν κατά 19 εκατομύριια περίπου ευρώ
- Κατά την φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου, υπήρξε μείωση των δικαιούχων κατά 770 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, με αποκοπή ακόμα και ατόμων που είναι λήπτες Ε.Ε.Ε.. Το Υπουργείο Παιδείας μετά την πίεση του φοιτητικού κινήματος, προχώρησε στην διάθεση επιπλέον 1,5 εκατομμυρίου για το φοιτητική πακέτο, με αποτέλεσμα την αύξηση εν τέλει των δικαιούχων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές όμως, αποτελούν ημίμετρα στήριξης που δεν λύνουν το πρόβλημα.
- Υπάρχει συνεχής αναφορά στις εκθέσεις του Δ.Ν.Τ και τις Παγκόσμιας Τράπεζας για εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και την πλήρη αποκοπή των φοιτητικών επιδομάτων. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια ανησυχητική συζήτηση για την εισαγωγή διδάκτρων από πολιτικά πρόσωπα, κόμματα και ακαδημαϊκούς
- Το υπέρογκο και αδικαιολόγητο κόστος φοίτησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με υπέρογκα δίδακτρα, και το γεγονός ότι αυτά δε συνδέονται με τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για ολοκλήρωση των σπουδών, αναγκάζει πολλούς φοιτητές να δαπανούν αρκετά χρήματα, αρκετοί εκ των οποίων σταματούν στην μέση των σπουδών τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
- Πολλές θέσεις στα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μένουν αδιανέμητες είτε γιατί φοιτητές επέλεξαν άλλο χώρο σπουδών είτε λόγω οικονομικού προβλήματος για έναρξη των σπουδών τους ενώ αυτές δεν διατίθενται σε επιλαχόντες αφού δεν υπάρχει η διαδικασία Β κατανομή
- Η νομοθεσία λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων χρήζει εκσυγχρονισμού.
- Είναι εξαιρετικά ψηλό το κόστος φοίτησης στην Αγγλία, το όποιο εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια.
- Οι φοιτητές του εξωτερικού καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά από και προς τους χώρους σπουδών για αεροπορικά ναύλα λόγω των μονοπωλίων που υπάρχουν, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα. Επίσης δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από και προς συγκεκριμένους χώρους σπουδών.
- Οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής στα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η ολομέτωπη επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους κύπριους φοιτητές της Ελλάδας.
- Τεράστια προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην Ελλάδα από τη μείωση των προϋπολογισμών καθώς και από το κούρεμα των αποθεματικών τους.
- Παρουσιάζεται πρόβλημα με τα μαθήματα αλυσίδας και με την έλλειψη προσφερόμενων μαθημάτων στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα φοιτητές να μην μπορούν να αποφοιτήσουν στο 4ο έτος.
- Υπάρχουν περιπτώσεις διαγραφών φοιτητών από τα δημόσια πανεπιστήμια.
- Το στεγαστικό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους φοιτητές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Στην Κύπρο, η έλλειψη φοιτητικών εστιών αναγκάζει τους φοιτητές σε ενοίκιο διαμερισμάτων ξοδεύοντας τεράστια ποσά. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε διαθέτουν εστίες διαμονής στους φοιτητές. Όσα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραχωρούν εστίες, που προκύπτουν από συμφωνίες με ιδιώτες, αυτές παραχωρούνται σε φοιτητές σε πολύ ψηλά ενοίκια που κάποιες φορές ξεπερνούν την αγορά. Στο εξωτερικό συνεχίζουν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη διαμονή τους και στην Ελλάδα έχουν μειωθεί οι Κύπριοι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος εξαιτίας αλλαγής των κριτηρίων.
- Φέτος παρατηρήθηκε σοβαρό πρόβλημα σε χώρους σπουδών της Ελλάδας (π.χ. Πάτρα), σε σχέση με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα αλλά και προσκόμισης των απαραίτητων εντύπων, όπως το ΑΜΚΑ. Το θέμα είναι εις γνώση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα πιο έγκαιρα για την νέα χρονιά.
- Τα κόμιστρα των λεωφορείων για τους φοιτητές έχουν αυξηθεί μέχρι και 75%.
- Το Υπουργείο Υγείας μεθοδεύει την εφαρμογή ασφαλιστικών συμβολαίων στους φοιτητές ως υποχρεωτικό όρο για την διεκπεραίωση της κλινικής τους άσκησης, στα Πανεπιστήμια που λειτουργούν σχολές υγείας.
- Πολλές φοιτητικές ενώσεις δυστυχώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης Φ.Ε. παραμένουν για χρόνια ακατάρτιστες.
- Η κρατική χορηγία προς την ΠΟΦΕΝ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.
- Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δημιουργήσει Ταμείο Αλληλεγγυής φοιτητών με υποχρεωτική καταβολή χρηματικού ποσό. Έχει συνδεθεί μάλιστα η αποπληρωμή του ποσού με το δικαίωμα εγγραφής μαθημάτων.
- Παρατηρείται σε πανεπιστήμια αισχροκέρδεια από ιδιοκτήτες των εστιατορίων και καφετεριών.
- Οι φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποκλείονται από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου μέχρι να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα αποστέλλονται επιστολές που απειλούν με νομικές αγωγές όπως επίσης δεν τους παραχωρείται το πτυχίο εάν δεν εξοφλήσεις τις οφειλές.
- Γίνεται προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου εισδοχής από τις πρυτανικές αρχές του Παν. Κύπρου, όπως επίσης προσπάθεια να ευνοηθούν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων σε ότι αφορά τη διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια.
- Έχουν αυξηθεί τα ενοίκια στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν επαναφερθεί στα επίπεδα του 2012 και συνακόλουθα αυξήθηκαν κατά 20%.
- Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ελιτίστικες προσεγγίσεις, προχώρησε για δεύτερη χρονιά «σε νέα διαδικασία μεταγραφών».
- Για την ΠΟΦΕΝ η παροχή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπήρξε πάγια θέση και κατάκτηση, που δυστυχώς αποκόπηκε το 2013 από την κυβέρνηση μέσω της Βουλής. Γεγονός που προκάλεσε αρνητικά δεδομένα για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς δεν απαλλάσονταν ούτε από αυτό το έξοδο ανάμεσα σε ήδη αρκετά έξοδα. Ως ΠΟΦΕΝ προχωρήσαμε σε αρκετές ενέργειες για την επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όμως πάντα βρίσκαμε εμπόδιο στις δυσκολίες που πρόβαλε το Υπουργείο Παιδείας, όπως η δυσκολία συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Υγείας ή το μεγάλο κόστος για τα δημόσια οικονομικά που θα επιβαρύναν αρκετά τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε πρόσφατα στην αποκατάσταση της αδικίας που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε, με την επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους φοιτητές στα δημόσια νοσηλευτήρια στην Κύπρο, εφόσον σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πλέον το εν λόγω ζήτημα δεν αποτελεί μεγάλο κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Στη δική μας αντίληψη η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν έπρεπε ποτέ να αποκοπεί από τους φοιτητές.
Το 43ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω διαπιστώσεις:
- Καλεί όλες τις φοιτητικές ενώσεις μέλη της, όπως διαφυλαχθεί από όλους, ως κόρη οφθαλμού, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τα όργανα του, αφού μόνο με ισχυρές, οικονομικά αυτοτελής, Φοιτητικές Ενώσεις και ισχυρή ΠΟΦΕΝ μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα δικαιώματα σήμερα μας αφαιρούν και ακόμα περισσότερα. Η ιστορία της ΠΟΦΕΝ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κατακτήσεις των φοιτητών.
- Απαιτούμε συνεχή ανάπτυξη, επέκταση και αναβάθμιση των Δημοσίων Πανεπιστημίων της Κύπρου με νέα προγράμματα, τμήματα και σχολές χωρίς να κλείσει ή να ανασταλεί ούτε πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να συγχωνευτεί ούτε μία σχολή ή τμήμα καθώς και την αύξηση των θέσεων για νεοεισερχόμενους φοιτητές.
- Διεκδικούμε να μη μείνει καμία αδιανέμητη θέση μετά την ολοκλήρωση των κατανομών στα Δημόσια πανεπιστήμια.
- Καταδικάζει τις όποιες απαξιωτικές επιθέσεις απέναντι στα δημόσια πανεπιστήμια και την όποια προσπάθεια για συγχώνευση σχολών, ακόμα και πανεπιστημίων. Διαφωνεί πλήρως με την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για συγχώνευση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΑΝΚΥΠ με το ΤΕΠΑΚ ή και αντίστροφα, και τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων. Απορρίπτει την όποια προσπάθεια επαναφοράς και συζήτησης του εν λόγω θέματος.
- Καταδικάζει τους μειωμένους Προϋπολογισμούς των δημοσίων πανεπιστημίων των τελευταίων ετών και την μείωση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας.
- Διεκδικεί άμεση μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε όλα τα προγράμματα σπουδών, με την επαναφορά στα αρχικά δίδακτρα της πρώτης χρονιάς λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή διεκδικούμε την παραχώρηση από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δωρεάν όλων των υλικών που χρειάζονται για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους οι φοιτητές.
- Καταδικάζει τις νέες αποκοπές από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας ύψους 3,9 εκ. ευρώ για το 2018, όπως επίσης και τον νόμο που διέπει πλέον από το 2016, τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός να μένουν αδιάθετα ποσά στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας και να δίνεται μόλις ένα μέρος από αυτά για περαιτέρω ενίσχυση φοιτητών, ενώ μπορούσε και όφειλε να δοθεί ολόκληρο το αδιανέμητο ποσό στο φοιτητικό πακέτο για να ενισχυθούν περισσότεροι φοιτητές. Θα συνεχίσουμε μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας, για να ανακτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.
Σε ότι αφορά τη φοιτητική μέριμνα διεκδικούμε:
- Για τη φοιτητική χορηγία είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να υπάρχει μέγιστο όριο ακαθάριστου εισοδήματος τις 59000 ευρώ, ανεξαρτήτως των μελών της οικογένειας ή όπως τελικά καθορίστηκε με τον νόμου του 2015, για οικογένειες με περισσότερα από δύο τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα να μπορεί να υπερβεί τις 59000 ευρώ κατά 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο, μετά και από πιέσεις του φοιτητικού κινήματος. Προτείνουμε όπως οι 59000 ευρώ να αφορούν 1 εξαρτώμενο τέκνο και το μέγιστο όριο να αυξάνεται κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο (με βάση την αίτηση της φοιτητικής χορηγίας για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013).
- Το φοιτητικό πακέτο να δίνεται με βάση το κατά-κεφαλή εισόδημα και η φοιτητική χορηγία με βάση το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα.
- Να καθορίζεται από το νόμο η μοριοδότηση για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου, καθώς και ποια βοηθήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν, όπως συμβαίνει και με τα ποσά της φοιτητικής χορηγίας.
- Να δικαιούνται οι Ελλαδίτες φοιτητές να κάνουν αίτηση για το φοιτητικό πακέτο και αυτό να κατοχυρώνεται εντός του νόμου.
- Το συνολικό κονδύλι αλλά και ότι τα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012.
- Διεκδικούμε ως πρώτο βήμα την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να επιστρέψει το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας τουλάχιστον στο επίπεδο του 2016, και αυτό να διανεμηθεί σε φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο, στην ολότητα του, καθώς επίσης να μην προχωρήσει τελικά η κυβέρνηση στη περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμό της Φοιτητικής Μέριμνας για το 2018 κατά 4 περίπου εκατομύρρια.
- Στους δικαιούχους για τη φοιτητική χορηγία να επανέλθουν και οι ν+1, καθώς επίσης να ενταχθούν στους δικαιούχους και οι φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα εκμάθησης γλώσσας.
- Οι μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια πραγματοποιούνται πλέον για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μια διαχρονική διεκδίκηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος εδώ και χρόνια, για επανέναρξη των μετεγγραφών των Κυπρίων φοιτητών που φοιτούν στην Ελλάδα. Ως ΠΟΦΕΝ θεωρούμε τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών σαν ακόμα μια κατάκτηση για το φοιτητικό κίνημα που θα διευκολύνει κατά πολύ οικογένειες των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και έχουν οικονομικά προβλήματα. Παρόλα αυτά ζητούμε πιο έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση. Συνεχίζουμε στο πλευρό όλων των φοιτητών για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.
- Σε σχέση με το στεγαστικό επίδομα των Κύπριων φοιτητών στην Ελλάδα απαιτούμε να ισχύει η διαδικασία που ίσχυε προηγουμένως και όχι αυτή που ισχύει τώρα καθώς είναι προβληματική.
- Καταδικάζει το Δ.Ν.Τ και όλους όσους θέτουν ενώπιον της κοινωνίας την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Η ΠΟΦΕΝ δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή διδάκτρων υπό τη όποια μορφή, είτε καθολικά, είτε στη βάση εισοδηματικών, είτε υπό τη μορφή εισφοράς. Σε περίπτωση που αποφασισθεί η εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια η ΠΟΦΕΝ οφείλει να πρωταγωνιστεί σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με ριζοσπαστικές και αποφασιστικές μορφές πάλης.
- Διεκδικεί άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Καλούμε όσα κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν υπέρ της ύπαρξης των διδάκτρων να επανεξετάσουν άμεσα τη θέση τους.
- Διεκδικούμε τροποποίηση της νομοθεσίας για τον κατάλογο διοριστέων, έτσι ώστε να μη θυματοποιείται η νέα γενιά και οι συμβασιούχοι.
- Διατήρηση του θεσμού του ΙΚΥΚ και επαναφορά του προϋπολογισμού του τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012.
- Καταδικάζει την ελιτίστικη προσέγγιση από μέλη του ΔΣ του ΙΚΥΚ, τα οποία προχώρησαν σε αλλαγή των κριτηρίων καθώς και του ποσού που δίνεται υποτροφία για κάθε πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι άμεσα το ΔΣ του ΙΚΥΚ πρέπει να επαναφέρει τα κριτήρια αλλά και το ποσό που δίνεται υποτροφία για κάθε πρόγραμμα στα επίπεδα πριν από τον Ιούλιο του 2015.
- Καλούμε την πολιτεία να επαναφέρει τη κρατική χορηγία της ΠΟΦΕΝ τουλάχιστον στα επίπεδα του προϋπολογισμού του 2012. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως σε καμία Φ.Ε. να μη δίνεται απευθείας κρατική χορηγία και να δίνεται στην ΠΟΦΕΝ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ίση μεταχείριση όλων των Φ.Ε.
- Διεκδικεί συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμό της φοιτητικής ταυτότητας, κάνοντας τη γνωστή προς όλους τους φοιτητές. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν μειωμένα κόμιστρα στις μετακινήσεις με ταξί, μείωση των αεροπορικών ναύλων και των φόρων αεροδρομίων, μειωμένα κόμιστρα για τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία με τελικό στόχο να γίνουν δωρεάν, καθιέρωση μέρας θεάτρου για φοιτητές, μειώσεις σε κόστος για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς όπως η CYTA, δημιουργία σε συνεργασία με τον Κ.Ο.Τ προγραμμάτων φθηνών διακοπών για τους φοιτητές εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με τις Φ.Ε. του εξωτερικού να ενταχθούν ωφελήματα για τους χώρους σπουδών του εξωτερικού.
- Εναντιωνόμαστε στην οποιαδήποτε προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σε οποιοδήποτε κλάδο. Διεκδικούμε μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για να επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας.
- Διεκδικεί βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σχολών (εργαστήρια, αίθουσες αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κτλ).
- Διεκδικεί εφαρμογή της Β’ Εξεταστικής σε όλα τα πανεπιστήμια, η οποία να είναι δωρεάν χωρίς περιορισμούς στη βαθμολογία και στον αριθμό των μαθημάτων που θα δικαιούνται να επαναλάβουν οι φοιτητές και να έχει την ίδια ισχύ με την Α’ εξεταστική
- Διεκδικεί τα πανεπιστήμια να προμηθεύουν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές τα βιβλία, τις σημειώσεις και τα υλικά που χρειάζονται για το πρόγραμμα σπουδών τους.
- Διεκδικεί επίλυση του προβλήματος των μαθημάτων αλυσίδας και να τερματιστεί η έλλειψη προσφερόμενων μαθημάτων στα πανεπιστήμια ώστε οι φοιτητές να αποφοιτούν στο 4ο έτος.
- Διεκδικεί άμεση τροποποίηση των κανονισμών φοίτησης σε όσα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με διαγραφές για να τερματιστεί αυτός ο άδικος θεσμός.
- Διαφωνούμε με την «πολιτική χρέωσης» που ήδη εφαρμόζεται για τη χρήση αιθουσών του Πανεπιστημίου Κύπρου για σκοπούς εκδηλώσεων, καθώς και των πολιτικών που προτίθενται να ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές για την επιβολή τέλους χρήσης στους χώρους στάθμευσης και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Απαιτούμε τη δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων εξομοίωσης στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου για εξομοίωση των πτυχίων ΣΤΕΦ- ΤΕΙ- ΑΣΠΑΙΤΕ και οποιοδήποτε άλλων αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αναγνώριση των πτυχίων τους.
- Καταδικάζουμε την άτυπη συμφωνία που καθορίζει τον αριθμό εκπροσώπησης φοιτητών στα συμβούλια των σχολών και των τμημάτων των Δημοσίων Πανεπιστημίων και καλούμε τις πρυτανικές αρχές, να εφαρμόσουν άμεσα την πρόνοια του Καταστατικού Χάρτη των Πανεπιστημίων, που προνοεί την εκπροσώπηση του 33%.
- Θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των φοιτητών στα σώματα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο 33%, όπως και στα δημόσια.
- Καταδικάζουμε τις προσπάθειες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των πρυτανικών αρχών.
- Διεκδικεί δημιουργία και δωρεάν χρήση χώρων στάθμευσης στα σπουδαστικά κέντρα, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.
- Διεκδικεί δημιουργία σύγχρονης Βιβλιοθήκης στη βάση των αναγκών των φοιτητών και αναγνωστηρίων σε 24ωρη βάση σε όλα τα πανεπιστήμια.
- Απαιτεί να τερματιστεί η εκμετάλλευση των ιδιοκτητών των εστιατορίων-καφετέριες έτσι ώστε να τερματιστεί η αισχροκέρδεια.
- Θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, δημιουργώντας φοιτητικές εστίες σε όλα τα πανεπιστήμια τουλάχιστον στο 10% των φοιτητών ανά το πανεπιστήμιο σε χαμηλά κόστη. Παροχή επιδόματος ενοικίου προς όλους τους φοιτητές οι οποίοι υποχρεώνονται να ενοικιάζουν, ως προσωρινό μέτρο μέχρι την ανέγερση Εστιών. Απαιτούμε άμεση μείωση των ενοικίων. Απαιτούμε την παραχώρηση του 8% των φοιτητικών εστιών στους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να γίνει εις βάρος των Ελλαδιτών φοιτητών. Το στεγαστικό επίδομα στην Ελλάδα να παραχωρείται στη βάση των κριτηρίων που ίσχυαν προηγουμένως και δεν απέκλειαν Κύπριους φοιτητές.
- Διεκδικούμε την κατάργηση των φόρων που καλείται να πληρώσει ένας φοιτητής στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθιέρωση της αύξησης των πτήσεων και δρομολόγησης απευθείας πτήσεων όπου έγκειται ανάγκη σε περιόδους αιχμής.
- Διαφωνούμε με την εισαγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών στις σχολές υγείας των πανεπιστημίων και την γενικότερη εμπλοκή τους στα δρώμενα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.
- Αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους πρόσφυγες φοιτητές
- Ζητούμε να επαναφερθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία η νυν κυβέρνηση ακύρωσε και σταμάτησε. Παράλληλα διαφωνούμε με την στρατηγική κατεύθυνση των αλλαγών στην εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας.
- Τασσόμαστε ενάντια στην οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Απαιτούμε η ΠΟΦΕΝ να συμμετέχει σαν ισότιμος κοινωνικός εταίρος σε όλα τα σώματα στα οποία συζητούνται και αποφασίζονται ζητήματα που αφορούν είτε επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα.
- Απαιτούμε δωρεάν πρόσβαση και εκτύπωση του αρχείου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κ.Δ. από όλους τους φοιτητές.
- Τα δημόσια πανεπιστήμια, Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, να προχωρήσουν στην παραχώρηση περισσοτέρων θέσεων για μεταγραφές
- Απαιτούμε από τους θεσμούς της πολιτείας που παραχωρούν επιδόματα να μεριμνήσουν ούτως ώστε να εξετάσουν με ελαστικότητα τα προβλήματα που προκύπτουν με την αδυναμία προσκόμισης επιβεβαιωτικών εγγράφων για τους φοιτητές της Ελλάδας.
- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ελληνικό φοιτητικό κίνημα σε όσα διαδραματίζονται στην Ελληνική Παιδεία λόγω των επιβουλών της Τρόικα και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
- Απαιτούμε ορθή και αξιοκρατική λειτουργία του ΚΥΣΑΤΣ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές καθορίζονται από τη νομοθεσία.
- Απαιτούμε απρόσκοπτη διασφάλιση του δικαιώματος των φοιτητών για δωρεάν χρήση των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων των σχολών σε ώρες που μπορούν να τις χρησιμοποιούν.
- Απαιτούμε πλήρη έλεγχο σε όλα τα Πανεπιστήμια για ατασθαλίες ή χρηματισμό και εφόσον αποδειχτούν ένοχοι να τιμωρηθούν με παραδειγματικό τρόπο.
- Διασφάλιση της εκπροσώπησης των φοιτητών του Intercollege μετά και από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, με τη μη συμμετοχή τους στις Φοιτητικές Εκλογές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2015.
- Πλήρες εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Επίσης τα πανεπιστήμια πρέπει να ενημερώνουν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές για το συνολικό κόστος των σπουδών τους.
- Αλλαγή του χαρακτήρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων από κερδοσκοπικού σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στη μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, γεγονός που απορρέει από ευρωπαϊκές συνθήκες εκπαιδευτικής πολιτικής. Εναντιωνόμαστε συνακόλουθα στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Οφείλουμε τη βελτίωση της επικοινωνίας και επαφής με τις φοιτητικές ενώσεις του εξωτερικού. Προς αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και η νέα ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.
- Οφείλουμε την ανάπτυξη ακόμα καλύτερης επαφής και συνεργασίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
- Διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης στις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Οφείλουμε ενίσχυση της κοινωνικής παρέμβασης της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων σε διάφορα κοινωνικά ή άλλα προβλήματα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
- Απαιτούμε αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία.
- Διεκδικούμε την αλλαγή του χαρακτήρα της ασφάλισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου από υποχρεωτική σε προαιρετική και την αποσύνδεση της αποπληρωμής της με την εγγραφή μαθημάτων.
- Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη νέα διαδικασία επιλογής μαθημάτων που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην βάση των πετυχημένων πιστωτικών μονάδων, αφού κατηγοριοποιούνται οι φοιτητές στη βάση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων. Η νέα διαδικασία κρίνεται ως προβληματική καθώς με την εφαρμογή της, μερίδα φοιτητών θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια προς διαγραφή. Καλούμε τις αρχές του Πανεπιστημίου να αποσύρουν άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση και να επαναφέρουν τη προηγούμενη διαδικασία εγγραφών.
- Συμπαρατασσόμαστε με τον αγώνα των φοιτητών του Αξίκ ενάντια στην όποια νέα μελλοντική προσπάθεια για αυθαίρετη μεταστέγασή του σε ιδιωτικό χώρο. Παράλληλα στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες μεταβίβασης του Αξίκ υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και όχι του Υπουργείου Εργασίας, που ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς όμως την μετατροπή του από Ανώτατο Ίδρυμα σε Σχολή με πρότυπα ΜΙΕΕΚ, καθώς κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει το πτυχίο των φοιτητών του Ιδρύματος.
- Διεκδικούμε την αλλαγή της διαδικασίας και των πιστοποιητικών, για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών μας στην Ελλάδα, η οποία άλλαξε από πέρσι και ίσχυε και φέτος. Η κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειας για να επαναφερθεί η παλιά διαδικασία που ίσχυε.
- Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, για τη φετινή χρονιά η ΠΟΦΕΝ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, απόρροια των αντιδημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται και της στέρησης του δικαιώματος της ψήφου από δεκάδες φοιτητές. Πρώτιστος στόχος της ομοσπονδίας αποτελεί η εκδημοκρατικοποίηση της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία καταλόγων.
- Διαφωνούμε με την πρόθεση του Υπ. Παιδείας της Ελλάδας για θεσμοθέτηση «πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας» αφαιρώντας από το πτυχίο όλων των υποψήφιων εκπαιδευτικών τα παιδαγωγικά μαθήματα. Πρόκειται για σπάσιμο του κύκλου σπουδών αφού δημιουργείται μια διαδικασία που θα βρίσκεται ξεκάθαρα έξω από το πρόγραμμα σπουδών του προπτυχιακού επιπέδου. Η ολοκλήρωση του πτυχίου δηλαδή, δεν θα είναι πλέον, ικανοποιητικό κριτήριο για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται να διδάξει μελλοντικά στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Απαιτούμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών που ακούν πρακτική άσκηση μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους και δεν πρόκειται να ανεκτούμε την οποιαδήποτε θυματοποίηση και εκμετάλλευση των φοιτητών.
- Ζητούμε εξασφάλιση του δικαιώματος των Ελλαδιτών φοιτητών να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην Ελλάδα.
Κλείνοντας καλούμε την Κυβέρνηση να τερματίσει την επίθεσή της στους φοιτητές και τα δικαιώματα τους. Η όποια νέα αποκοπή στα δικαιώματα μας, θέτει ενώπιον των φοιτητών σοβαρά διλλήματα για συνέχιση των σπουδών τους. Η ΠΟΦΕΝ απορρίπτει και καταδικάζει τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στα ζητήματα της παιδείας. Για την ΠΟΦΕΝ, η μόρφωση είναι δικαίωμα καθολικό, που η πολιτεία πρέπει να μεριμνά να προσφέρει δωρεάν στους πολίτες της σε όλες τις βαθμίδες της.