Το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τον Κορωνοϊό και κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα, επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αφού πολλοί συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν είτε οικονομικό είτε κοινωνικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Η υφιστάμενη κατάσταση όμως έχει πολλές επιπτώσεις προς τη φοιτητική κοινότητα, γι’ αυτό θα θέλαμε να καταθέσουμε ορισμένες εισηγήσεις προς την ελαχιστοποίηση τους αλλά και την ομαλή συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους για τους φοιτητές.
Φοιτητική Μέριμνα:
- Παράταση Φοιτητικής Μέριμνας από το ΥΠΠΑΝ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Η
σχεδόν αδύνατη εξασφάλιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και το κλείσιμο των
Πανεπιστήμιων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση των
απαραίτητων δικαιολογητικών και με ενδεχόμενη παράταση των μέτρων για την
πανδημία τότε ίσως οι φοιτητές να μην είναι σε θέση να τα εξασφαλίσουν ούτε τον
Μάη. Επίσης θα μπορούσαν να διερευνηθούν εναλλακτικές μορφές δικαιολογητικών
εάν κριθεί αναγκαίο.
- Μία εναλλακτική μορφή θα ήταν η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία οι φοιτητές να μπορούν να καταθέσουν φωτογραφία της κατάστασης φοίτησής τους από τους ιδρυματικούς τους λογαριασμούς στα πανεπιστήμια, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση φοίτησης. Επίσης στις περιπτώσεις όπου οι φοιτητές θα καθυστερήσουν να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, μέσω αυτής της πλατφόρμας το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει από πόσους φοιτητές εκκρεμούν οι αιτήσεις τους και ακόμη και αν λήξει η προθεσμία να μπορεί να τους ειδοποιήσει να στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα.
- Να υπάρξει άμεση ενημέρωση αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας τέτοιας πλατφόρμας ή όχι από το Υπ. Παιδείας, τόσο για το διαδικαστικό ζήτημα, όσο και για το θέμα γνησιότητας των εγγράφων. Αν μπορεί να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να ισχύσει ούτως ή αλλίως η εκ νέου παράταση υποβολής των αιτήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου.
- Έλεγχος αιτήσεων: Είναι λογικό ότι με την υφιστάμενη κατάσταση η καταβολή του επιδόματος της φοιτητικής μέριμνας θα αργήσει να γίνει στους φοιτητές και για αυτό το λόγο ζητούμε όπως γίνει εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για να μη συσσωρευτεί μετέπειτα όλος ο όγκος των αιτήσεων και να καθυστερήσει περαιτέρω να δοθεί το επίδομα. Με αυτό τον τρόπο οι αιτήσεις μπορούν να ελέγχονται σταδιακά και να μη χρειαστεί ποτέ να μαζευτούν πολλές μαζί. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία από πλευράς της Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, για να γίνονται αποδεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις, εάν υπήρχε αντικειμενική δυσκολία από τον αιτητή ένεκα της κατάστασης.
Ακαδημαϊκά Προβλήματα:
- Συγγράμματα φοιτητών Ελλάδας: Η επιστροφή αρκετών συμφοιτητών μας στην Κύπρο, ειδικότερα από την Ελλάδα, πριν την επιβολή μέτρων και η παράλληλη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελληνική κυβέρνηση καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση των συγγραμμάτων από τους φοιτητές για το τρέχον εξάμηνο. Η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει το ενδεχόμενο της κατ’ οίκον παράδοσης στην Ελλάδα. Δεδομένου, ότι αρκετοί φοιτητές που φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη επιστρέψει στην Κύπρο, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα να γίνει διευθέτηση με την πλατφόρμα Εύδοξος, έτσι ώστε να υπάρχει επιλογή εάν κάποιος επιθυμεί να παραλάβει τα βιβλία του στην Κύπρο. Εάν δεν μπορούν να μαζέψουν όλα τα βιβλία κάπου για να σταλούν στην Κύπρο, τότε οι φοιτητές να δηλώνουν τις διευθύνσεις των προξενείων , αφού προηγηθεί διευκρίνηση για κάθε χώρο σπουδών στην Ελλάδα, σε ποιά προξενεία θα πρέπει να δηλώσει την διεύθυνση ο κάθε φοιτητής.
Θεωρούμε ως πρώτη ενέργεια θα πρέπει το Υπ. Παιδείας θα πρέπει να ζητήσει πλήρη ενημέρωση, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι όποιες ενέργειες για μην μείνει κανένας Κύπριος φοιτητής χωρίς συγγράμματα ή να του παραδοθούν καθυστερημένα, ενώ θα κοντεύουμε σε εξεταστική περίοδο.
Έπειτα, μπορεί να γίνει μαζική μεταφορά των βιβλίων στην Κύπρο και να γίνει η διαλογή των βιβλίων για να αποσταλούν στους φοιτητές δωρεάν. Σε περίπτωση που το Υπουργείο χρειαστεί εθελοντές για τη διαλογή των βιβλίων, ως ΠΟΦΕΝ είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε διότι αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι χρονοβόρα διαδικασία και οι φοιτητές χρειάζονται τα βιβλία τους άμεσα. Το συγκεκριμένο πλάνο θα πρέπει να είναι σε θέση να δουλέψει αμέσως μόλις η πλατφόρμα ανακοινώσει την παροχή των βιβλίων ούτως ώστε να σταλούν στην Κύπρο χωρίς καθυστέρηση. Ως ΠΟΦΕΝ δηλώνουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε εθελοντικά στη παράδοση συγγραμμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα όπου χρειαστεί.
- Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Προτείνουμε πέραν από τις διευκολύνσεις που πιθανόν να δοθούν τώρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ και εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να δούμε κατά πόσο μπορούν να παραχωρηθούν εκπτώσεις ή άλλες διευκολύνσεις στους φοιτητές.
- ΔΙΠΑΕ: Όλα τα πανεπιστήμια να ακολουθούν τις οδηγίες για εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και εξετάσεων που έδωσε ο ΔΙΠΑΕ για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την αναγνώριση των πτυχίων. Επίσης να γίνει προσπάθεια να βρεθούν και άλλες διευκολύνσεις όσο αφορά τα πτυχία για να διασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δε θα χρειαστεί να χάσει εξάμηνο επειδή κάποια μαθήματα ή εργαστήρια είναι δύσκολο να γίνονται διαδικτυακά.
- Τελειόφοιτοι: Να διασφαλιστεί ότι κανένας τελειόφοιτος δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τα εναπομείναντα μαθήματα που έχει για να πάρει το πτυχίο του. Στις περιπτώσεις όπου πρέπει να συμπληρώσουν ώρες πρακτικής άσκησης να αντικατασταθούν με εργασίες ή άλλες εξετάσεις αν αυτό είναι δυνατόν.
- Εργαστήρια: Σε σχολές και τμήματα όπου υπάρχουν εργαστήρια (πχ βιολογία, ιατρική κ.α.), πλέον είναι αδύνατο να αποκομίσουν τις δεξιότητες που θα είχαν με την παρακολούθηση αυτών. Για αυτό το λόγο ζητούμε από τα πανεπιστήμια, όταν αυτό καταστεί δυνατόν (μπορεί από Σεπτέμβρη), να προσφέρουν ξανά τα εργαστήρια για τους φοιτητές που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν ακόμα και αν έχουν περάσει το μάθημα. Ειδικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που μέρος των διδάκτρων των φοιτητών διατίθεται για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων θεωρούμε δεδομένο πως αυτή η κίνηση πρέπει να εφαρμοστεί.
- Πρακτική άσκηση: Όπου είναι δυνατόν να μη χαθεί η πρακτική άσκηση με την επιστροφή στα πανεπιστήμια. Στις περιπτώσεις όπου δεν θα είναι εφικτό, να προσφερθούν στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να κάνουν πρακτική άσκηση πέραν του προγράμματος τους στα πανεπιστήμια. Επιπλέον να δοθεί διευκρίνηση όσο αφορά τους φοιτητές που αποφοιτούν και βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών.
- Επαναληπτική
Εξέταση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Να μην υπάρχει όριο στο πόσα μαθήματα μπορείς να δώσεις στην επαναληπτική
εξέταση (στο Φρέντερικ μπορούν μόνο 2). Να είναι πιο ευέλικτοι στους κλάδους
όπου περιλαμβάνουν πρακτική.
- Εξετάσεις: Οι φοιτητές οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις να έχουν τη δυνατότητα να παρακαθίσουν σε κατοπινό στάδιο. Επιπρόσθετα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μη στερήσουν από κανένα φοιτητή, ένεκα των οφειλών του, είτε να μην παρακαθίσει στις τελικές εξετάσεις, είτε να του στερηθεί η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου, είτε να αποκλειστεί από την παρακολούθηση των εξ αποστάσεων μαθημάτων μέσω διαδικτύου κ.ο.κ.
- Όσοι φοιτητές ένεκα της κατάστασης δεν μπορέσουν το διάστημα αυτό να παρακολουθήσουν όλα ή συγκεκριμένα μαθήματα εξ’ αποστάσεως για αντικειμενικούς λόγους, να τους δίνεται η δυνατότητα, εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν, να μην παρακαθίσουν σε τελική εξέταση για αυτά τα μαθήματα και να τους αφαιρεθεί το κόστος αυτών από το συνολικό κόστος του εξαμήνου.
- Ένεκα του πιεσμένου προγράμματος εξετάσεων, εργαστηρίων κλπ που θα προκύψει φυσιολογικά στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ‘Β εξεταστική του ερχόμενου Σεπτέμβρη να είναι δωρεάν για όσους φοιτητές θα παρακαθίσουν μαθήματα.
- Όσων φοιτητών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, οι οικογένειες τους εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Στήριξης Δημοσιονομικής Φύσεως για Αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, όπως περιγράφεται και στο σημείο 3ii και θα προκύψει μείωση εισοδημάτων, να προχωρήσουν τα πανεπιστήμια σε μείωση των διδάκτρων για το παρόν εξάμηνο. Προτείνουμε μείωση 30%.
- Erasmus: Να δοθούν διευκολύνσεις στους Κύπριους φοιτητές που βρίσκονται σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών στο εξωτερικό και πιθανόν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν προσωρινά να μην τους βοηθήσουν όπως πρέπει. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς από τη μεριά μας για όλους τους ξένους φοιτητές που φοιτούν προσωρινά στα Κυπριακά πανεπιστήμια.
- Επιπλέον προβλήματα: Η κάθε φοιτητική ένωση θα μπορούσε να αναλάβει να συγκεντρώσει όλες τις απορίες και τις ανησυχίες των φοιτητών μετά που θα ανακοινωθούν όλες οι τελικές αποφάσεις των πανεπιστημίων υπό μορφή ερωτήσεων και ακολούθως αυτές να αποσταλούν στις διοικήσεις για να απαντηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Οικονομική Στήριξη:
- Ενοίκια: Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο στα μέτρα στήριξης που εκπόνησε η πολιτεία τις τελευταίες μέρες, να επιβληθεί ποσοστιαία μείωση των ενοικίων σε όλες τις φοιτητικές κατοικίες της Κύπρου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί, με αναστολή λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων μετά την επιβολή των μέτρων. Για τους ενοικιαστές μπορούν να παραχωρηθούν φοροελαφρύνσεις, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους ίδους στο τέλος.
- Επίδομα 750 ευρώ: Είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητές να πάρουν άμεσα τα λεφτά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Παιδείας μας ενημέρωσαν ότι η καταβολή του ποσού δε θα αργήσει να ξεκινήσει. Επίσης θεωρούμε ότι το ποσό αυτό δόθηκε για να καλυφθούν πολλές από τις ανάγκες που προέκυψαν ένεκα της κατάστασης για αυτό και επιπλέον επίδομα θα πρέπει να δοθεί μόνο σε περιπτώσεις όπου κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο.
- Στις περιπτώσεις που δοθούν λάθος στοιχεία από τον αιτητή και υπάρχει ζήτημα στο να προχωρήσει η αίτηση του (ο ίδιος ο αιτητής δεν αντιλήφθηκε το λάθος και δεν προχώρησε σε διόρθωση της αίτησης) το Υπ. Παιδείας να φροντίσει για την άμεση ενημέρωση του αιτητή όταν θα εξεταστεί η αίτηση του, ώστε να προχωρήσει στην διόρθωση της αίτησης, ώστε να μην δημιουργηθεί αχρείαστη καθυστέρηση, πόσο μάλλον απόρριψη της αίτησης.
- Εστίες: Ήδη το ΤΕΠΑΚ έχει προχωρήσει σε πρόταση για να μην καταβληθούν τα ποσά των ενοικίων για τους μήνες όπου είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει τόσο στο πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και στο ΑΞΙΚ, αλλά και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εάν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιώτες που έχουν τις εστίες, ζητώντας τουλάχιστον μια μικτή μείωση του ενοικίου μέχρι τον Μάη. Όπου δόθηκαν ήδη προκαταβολικά οι δόσεις για τους μήνες αυτούς να επιστραφούν.
- Για τους υπόλοιπους φοιτητές των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων στη Κύπρο που ενοικιάζουν διαμέρισμα για σκοπούς φοίτησης και ένας εκ των δύο γονέων τουλάχιστον συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στήριξης Δημοσιονομικής Φύσεως για Αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και όσα άλλα τέτοια μέτρα παρθούν εργασιακής φύσεως, άρα εμπίπτουν σε όσους θα μειωθούν τα μηνιαία εισοδήματα τους, ή αν ο ίδιος ο φοιτητής συμμετέχει στο Πρόγραμμα (πλήρη ή μερική απασχόληση), να δοθεί επίδομα στήριξης ύψους €200. Επίσης αν υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που θα δεχτούν μειώσεις στα εισοδήματα τους ένεκα της κατάστασης και ανήκουν σε επαγγελματικές ομάδες που δεν καλύπτονται στα σχέδια του Προγράμματος, να λάβουν επίσης το επίδομα. Παράδειγμα αποτελούν όσοι θα απολυθούν αυτό το διάστημα στον ιδιωτικό τομέα και που οι εργοδότες τους δεν θα αξιοποιήσουν ή δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα αλλά ούτε θα εισακούσουν τις πρόσφατες προτροπές του Κράτους και θα προχωρήσουν ή προχώρησαν τελικά σε απολύσεις. Είναι αυτονόητο ότι περιπτώσεις που θα βρεθούν στην ανεργία, παρά τα μέτρα, να βρεθούν σε προτεραιότητα για το επίδομα αυτό.
- Επιπλέον επίδομα: Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, μπορεί να δοθεί επιπλέον επίδομα όπου κριθεί αναγκαίο. Για αυτό τον σκοπό μπορεί να ξεκινήσει ξεχωριστή αίτηση για φοιτητές όπου οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες και να γίνεται ηλεκτρονικά. Για αυτό το θέμα όμως, μπορούμε να περιμένουμε καθώς πρέπει να δούμε και τι επιπλέον αποφάσεις θα παρθούν για τις οικογένειες που θα έχουν μείωση του εισοδήματός τους.
- Διαδίκτυο: Να σταλεί επιστολή εκ μέρους της ΠΟΦΕΝ σε όλες τις εταιρίες παροχής διαδικτύου και να ζητήσουμε μείωση στη τιμή για τους φοιτητές όπου θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά βεβαίωση φοίτησης. Στις περιπτώσεις όπου οι φοιτητές δεν μπορούν να αποστείλουν τη βεβαίωση ηλεκτρονικά, μπορεί να τους παραχωρηθεί μια αποκοπή σε μεταγενέστερο στάδιο, ανάλογη της έκπτωσης που θα δικαιούνταν και αφού παρουσιάσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά ότι είναι ενεργοί φοιτητές.
- Φοιτητικό Δάνειο: Όσοι έχουν φοιτητικό δάνειο να μεγαλώσει η παράταση καταβολής της δόσης, ενώ παράλληλα δεν πρέπει γίνεται τοκισμός και ανατοκισμός για τους ήδη 9 μήνες που δόθηκε η υφιστάμενη παράταση που αφορά όλα τα δάνεια.
- Δίδακτρα: Κάποια προγράμματα σπουδών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου περιέχουν εργαστήρια αναλώσιμα, κλινικές τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στα δίδακτρα να μελετηθούν τρόποι αποζημίωσης των φοιτητών.
Επαναπατρισμός Φοιτητών:
- Ασφάλεια: Αφού ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των φοιτητών και δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί, καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί να έρθει σε επικοινωνία με όλους τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί για να διασφαλιστεί σε πρώτο στάδιο ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν οποιεσδήποτε ελλείψεις από είδη πρώτης ανάγκης. Σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει άμεση δράση για την επίλυσή τους.
Θα πρέπει το Κράτος να είναι σε ετοιμότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για όσους θα φιλοξενηθούν σε χώρους καραντίνας μετά τον επαναπατρισμό τους. Επίσης να διασφαλιστεί η παροχή διαδικτύου για τους φοιτητές που θα φιλοξενηθούν στους χώρους αυτούς, λόγω του ότι θα τους είναι απαραίτητο για τις εργασίες τους, για τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα αλλά και για τις ηλεκτρονικές εξετάσεις που θα έχουν.
- Ευπαθείς Ομάδες: Αν και η επιστροφή αυτής της ομάδας φοιτητών κρίνεται ως αναγκαία, θα πρέπει η μεταφορά τους στην Κύπρο να γίνει με πολύ προσεχτικό τρόπο αφού θα υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό καθόλη τη διάρκεια και μέχρι την επιστροφή τους. Αρκετοί από αυτούς τους φοιτητές ενδεχομένως να χρειαστεί να ταξιδέψουν για ώρες μέχρι να φτάσουν στο αεροδρόμιο και από το αεροδρόμιο μέχρι την Κύπρο και προς τους χώρους της καραντίνας. Θα πρέπει το υπουργείο εξωτερικών ενδεχομένως σε συνεργασία με το υπουργείο μεταφορών να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους . Η μεταφορά των φοιτητών προς τα αεροδρόμια να γίνει με λεωφορεία που θα επιχορηγήσει το κράτος και θα πληρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
- Επαναπατρισμός υπόλοιπων φοιτητών: Ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει οργανωμένος επαναπατρισμός Κυπρίων φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και ο σταδιακός επαναπατρισμός φοιτητών που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν την επιστροφή τους. Θα πρέπει δηλαδή να μπουν ως δεύτερη προτεραιότητα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: α. Όσων λήγουν τα συμβόλαια ενοικίασης τους το επόμενο διάστημα και θα επωμισθούν σοβαρό κόστος για την περαιτέρω διαμονή τους. β. Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν εμπίπτουν όμως στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείο Υγείας και είναι δύσκολη η παρακολούθηση του ζητήματος υγείας τους στο εξωτερικό με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης φοιτητές που έχουν προγραμματίσει εγχειρήσεις, επεμβάσεις, θεραπείες κ.ο.κ. σε ιατρικά κέντρα στην Κύπρο ή αλλού στο εξωτερικό και δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση τους, να διευθετηθεί ο επαναπατρισμός τους ή η μετάβαση τους εκεί και όπου πρέπει.
Στην περίπτωση όπου θα αποφασιστεί να επιστρέψουν οι φοιτητές λόγω του ότι θα δημιουργηθεί συνωστισμός, θα πρέπει να γίνει κατά πόλη ή μέσω της πλατφόρμας να ειδοποιούνται με σειρά ποιοι μπορούν να επιστρέψουν. Για να μη δημιουργηθεί μπέρδεμα μπορεί ο επαναπατρισμός να γίνει είτε ανά έτος σπουδών , είτε αλφαβητικά αφού πρώτα δοθεί προτεραιότητα σε όλους όσους αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεν εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως τις ορίζει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.
Θα ήταν καλό αυτό να γίνει πριν τον Μάη, επειδή ορισμένοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να πληρώσουν την 3η δόση των εστιών τους εάν θα παραμείνουν και τους μήνες από τον Μάη και μετά. Οι χώροι από τους οποίους θα γίνει ο επαναπατρισμός μπορούν να αποφασιστούν και με βάση των αριθμών των φοιτητών όπως αυτός προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους φοιτητές του εξωτερικού.
Σε σχέση με τη δυνατότητα για τους φοιτητές του Η.Β., για αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος σε ιατρούς για παροχή βοήθειας, θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες από τη Κ.Δ. ώστε να υπάρξει δυνατότητα επικοινωνίας με επαγγελματίες υγείας σε όλες τις χώρες που υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές. Ακόμα αν παραστεί ανάγκη Κύπριος φοιτητής το επόμενο διάστημα να τύχει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ιδιωτικό κέντρο, ένεκα του φόρτου των δημόσιων κέντρων, να γίνει κάλυψη των όποιων εξόδων.
Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε την στήριξη μας προς τα μέτρα στήριξης που εξέδωσε τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Παιδείας. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα όσα αναγράφονται πιο πάνω, το συντομότερο δυνατόν.